30
jul
13.30 - 17.00
Slutdatumet för det här evenemanget har passerat.

Volasdan

Besök vardagen på en hälsingegård i en tid bortom mannaminne! Under Volasdan sjuder det av liv och aktivitet i varje vrå på hembygdsgården mitt i Edsbyn.

Trähantverk såsom kranssågning, läggning av spåntak och borrning av vattenledningsrör, blandas med kvinnosysslor såsom linberedning, Ovanåkersknyppling och kavelfrans. På fäbodsområdet mjölkas fjällkor och getter.

Det hela börjar den 30 juli kl. 13.30 med ett Buföringståg där deltagarna med sina djur tågar genom Edsbyn via Centralgatan och Långgatan till Hembygdsgården Mårtes. 13.45 avgår en parad av veteranfordon från Norra Skolan. Paraden går utmed Långgatan, vänder vid järnvägen, svänger höger i rondellen längs Centralgatan och slutar i Öjeparken.

På hembygdsgården demonstreras mellan kl 13 och 17 ett 80-tal gamla sysslor av 150 ideellt arbetande personer. Alla deltagare har tidstrogna kläder skapade av Christina Norgren. Det går att köpa hemost, hembakat bröd, gamla tiders karameller, tjockmjölk och naturligtvis njuta av en Ovanåkerssmörgås i serveringen. Kolbullar gräddas i skogshuggarkojan. Den gamla affären och posten har öppet. Sysslor visas både inomhus och utomhus.