Varggrottan, Selmsjökojan och masugnen

Dag 2

Det första vi hörde när vi vaknade vara att regndropparna slog hårt mot plåttaket på stugan. ‘’O-o, hmm undra vad vi ska göra idag? Det är en röd dag, Corona har inte släppt landet, så vi tvivlar på att något inomhus har öppet ens..’’

Vi åt en lång brunch och hade ett långt, härligt samtal med Maria från Alfta Camping. Hon nämnde idén om en grotta, och vi tänkte direkt att det en bra sysselsättning för en regnig dag. Vi googlade och utanför Voxnabruk skulle det finnas ett ställe som heter ‘’Varggrottan’’. Vi slog in det i GPSen och började vår lille roadtrip genom kommunen.

Väl framme möttes vi av att det inte fanns någonstans att parkera - det borde det ju ändå finnas om det är en turistattraktion? Men men, vägrenen fick vara till hjälp.

Vi snörade skorna, tog på oss skaljackor och började traska där skylten visade att vi skulle gå den 2 km långa stigen. Redan efter några meter sa vi till varandra att det är en väldigt, lugn, fin skog där vildmarkskänslan slog en direkt. Området ska vara väldigt björnrikt (läs vidare - yep, det kommer) och man kände det i denna lugna, blöta skog.

Stigen är väl märkt och man hittar utan några svårigheter till ingången till den gamla flinta-grottan. När man rundar den sista stenen möts man av väldig ingång som utstrålar mängder av års nyttjande, och nöje. Vi utforskade grottan med dess 2-3 kammare och försökte hitta oss en flintasouvenir längs vägen, vilket vi inte lyckades med.. antingen är allt taget eller så är vi helt blinda :P

Ett fint smultronställe gömt i skogen vi glada över att ha sett.

Ingången till grottan.

Varggrottan pannlampa

 

När vi kommit tillbaka till bilen hade vi inte tröttnat på denna dagens äventyr, och mindes att vi såg flera skyltar längs med vägen där det finns sevärdheter att se.

Så ledde skyltarna oss till Selmsjökojan - en relativt stor timmerstuga precis intill ‘’Sälmsjöarna’’ som man får låna om man lämnar det snyggt och prydligt efter sig (och ser till att ha vatten i en hink redo om man ska elda där inne). Total tystnad, och hela sjön utstrålade ett lugn. En underbar plats som vi absolut vill besöka igen.

‘’När vi ändå är på gång så kollar vi lite av allt som finns att se i Voxnatrakten’’ - sa vi och styrde kosan mot ‘’Masugnen’’.

Masugnen är en struktur från 1726 - alltså nästan 300 år gammal, där man, som vi förstod det, utvann järn ur järnmalm genom att hetta upp stenarna.

Vi tänkte hitta badplatsen som skulle finnas där men stötte först på skylten som sa ‘’Gruvor’’. Vi svängde av där och tog en titt. Jag hoppas verkligen att vi har fel, men vi fick verkligen känslan av att skogsföretagen har anlagt nya avverkningsvägar med ursäkten av kulturminnesbevaring - vilket de sedan får bidrag för. All skog runtom var helt avverkad. Stigen var inte underhållen och jag tror att vi var de första i år som besökt platsen. Här fanns inte mycket kärlek och omsorg, men det finns ett hål som är fyllt med vatten och ska vara 50 m djupt och ha en underjordisk tunnel på 230 m under ytan, men det såg man inget av tyvärr. Men grusvägen maskinerna använder var helt i toppskick.

Sen kändes det som att vi utforskat nog i Voxna och satte oss blöta men nöjda bakom styret för att köra hem. Jag och Forrest parkerade längs vägen för att försöka ta en bild på ån som strömmar fint mellan träden, men sen ringer telefonen och Bird & Loo som hunnit åka några hundra meter i förväg ropar ‘’BJÖRN!! VI SÅG EN BJÖRN, VART ÄR NI?!?’’. Vi race’ar dit och tror egentligen att dom skämtar med oss, men sen visar Bird oss klippet där de filmat en liten björnunge som skuttar bort bland träden.. Ojojoj vad vi ångrar den sista bilden kan jag tala om.. Aldrig har någon av oss sett en björn ute i det fria, och hade vi bara struntat i bilden och kört efter så hade vi också sett den.. Några av oss kommer sova gott inatt, och några av oss kommer att ligga vakna av ångest ;)

Om någon hade frågat oss igår om vi trodde att vi skulle kunna roa oss en hel dag i Voxnabruk, så skulle svaret inte varit ja, men mot alla odds har vi haft just det.

Det var dag 2 från oss i Ovanåkers kommun.

sjö dag 2

Edsbyn & Alfta Turistbyrå
Hälsingegård Ol-Anders
Besökscenter
Runemovägen 6
822 92 Alfta

tfn: 0271-577 77

e-post tourism@ovanaker.se

Under 4 veckor i juni och juli besökte äventyrarna Indiana, Forrest, Bird och Loo Ovanåkers kommun.

Under dessa sidor kan du följa deras äventyr hos oss och förhoppningsvis få tips på vad du själv kan göra. Texter och bilder är deras egna och alla upplevelser är sett ur deras perspektiv. Ovanåkers kommun ansvarar inte för texternas innehåll.