Tunnbröd

Dag 18

Från vandring och hängmatta till en djup Hälsinge tradition - nämligen Tunnbrödet!

Elle mjölar

 

Idag fick vi möjligheten att komma och testa våra händer och sinnen i Långheds Bygdegård för att lära oss att baka ett mjukt tunnbröd. Det knådades, kavlades med randkavel, borstades av och skyfflades in i den varma ugnen.

Lo bakar

 

Vi hade mycket att lära oss och efter små fel hit och dit så lärde vi sakta men säkert som på rullande band att jobba ihop för att på ett effektivt sätt lägga in det ena brödet efter det andra.

Tunnbröd deg

 

Det doftade av nybakat bröd och eldrök medans tjejerna berättade om områdets traditioner och kultur. Och låt mig tala om för er... Ojojoj så gott det blev! Varma, runda go'bitar som vi toppade med en klick smör - vilken smak & upplevelse!

Tunnbröd ugn

 

Ett stort tack till Margareta Englund & Margaretha Johansson för denna dag och allt vi lärt oss av er.

Margareta J gräddar

 

Brödet blev jättegott!

Elle och Iris äter tunnbröd

Edsbyn & Alfta Turistbyrå
Hälsingegård Ol-Anders
Besökscenter
Runemovägen 6
822 92 Alfta

tfn: 0271-577 77

e-post tourism@ovanaker.se

Under 4 veckor i juni och juli besökte äventyrarna Indiana, Forrest, Bird och Loo Ovanåkers kommun.

Under dessa sidor kan du följa deras äventyr hos oss och förhoppningsvis få tips på vad du själv kan göra. Texter och bilder är deras egna och alla upplevelser är sett ur deras perspektiv. Ovanåkers kommun ansvarar inte för texternas innehåll.