Svartån och Hjulberstjärn

Dag 3

Solstrålarna lös in genom det lilla fönstret på stugan och det kändes som att denna dag skulle bli mindre blöt än gårdagen. (oj så fel jag hade, men det kommer sen).

Vi förberedde oss för ännu en dag av små äventyr här i Ovanåkers kommun även fast vi inte planerat hur dagen skulle se ut ännu.. med frukostskålar och den utvecklade kartan på bordet visade Maria oss ungefär vart hennes bekant hade varit på en slags repbro.

Det såg ut som en plats man vill se och uppleva - så med ett mål i sikte satte vi oss i bilen för att ännu en gång svänga av från stora vägen och in på de milslånga grusvägarna som finns här i kommunen.

Vi fick en beskrivning om att vi skulle svänga höger precis efter ‘’Gläntans Kurs- & Lägergård’’ och in på en smal väg där man efter ett tag skulle se kor på sin högra sida. Även om beskrivningen kändes kryptisk från början så var den helt rätt och vi hittade till ån med repbron på första försöket.

Repbron hängde nästan i vattnet och hade säckat ihop en del, så vi spände upp den för att den skulle hålla för oss, och framtida besökare ett tag till.


Repbron


Riktigt kul litet äventyr! Och blöta skor och ofrivilliga dopp slapp vi. Här har man verkligen kommit till esset av hur fantastiskt Sverige är. Här finns det en eldplats med utsikten över bäcken, repbron, en bra väg att köra på och ‘’Svartånsstugan’’, med bänkar och en eldstad som alla får nyttja om man lämnar det fint efter sig. Det är verkligen inte alla länder som kan erbjuda det!

Sen fortsatte vi det lilla äventyret utan mål. Det finns gott om skyltar som visar en in till sevärdheter här i kommunen, så vi började bara att köra. Snart nog så hittade vi en skylt som pekade in oss på en grusväg med Off-Road stuk - tips: den behöver man ha en ganska hög och fyrhjulsdriven bil för att bemästra. Ständigt tittandes i skogen för att hoppas på att vi också skulle kunna få se en björn, men den turen hade vi inte idag - men det är ett oskrivet mål vi har här. Jag och Forrest måste också se en - det är bara så.

Några kilometer in försvann skyltarna och vi körde fel ett flertal gånger innan vi hittade en grusväg som ledde oss till skylten ‘’Hjulberstjärn & Vindskydd 150 m’’. Lika som igår så fanns här ingen parkering, mötesplats eller en bred vägren, utan fick vi göra vårt bästa för att parkera på sidan av vägen. Jag skulle verkligen säga att några kvadrat med grus utanför de turistiska attraktionerna som finns här inte är en dum idé.


Myr


Hoppandes på grästuvorna genom den blöta myrmarken hittade vi först ben & kotor från en älg, för att sedan komma till vindskyddet ute vid vattnet. Wow - vilken plats! Lugnt och stilla vatten och solen kikade fram emellanåt medan molnen släppte ifrån sig en och annan regndroppe. Vindskyddet var väl byggt och i fint läge, med bänkar och bord utanför.

 


Jag gick längs tjärnen för att få en annan utsikt, och tappade fotfästet när det jag trodde var mark under ljungplantorna i verkligheten var luft. Så pladask så låg jag där i vattnet - som en vilsen sälunge som tappat bort sin familj, och sjönk allt djupare in i den leriga botten. När vattnet kommit upp till midjan och jag fortfarande försökte kravla mig upp, fick jag till slut tag i en liten tall.. Jag hörde bara skratt - men skulle nog gjort samma sak om jag inte varit i min situation.

Skorna fulla av vatten och lera, och byxorna blöta upp till skärpet fick jag stå där och lufttorka.

Efter att ha beundrat detta lilla ställe en stund till traskade vi de 150 m tillbaka till bilen för att styra kosan hemåt..

Dag 3 här i Ovanåkers kommun, ute i Hälsinglands skogar har vi haft ännu en härlig utflyktsdag.


Edsbyn & Alfta Turistbyrå
Hälsingegård Ol-Anders
Besökscenter
Runemovägen 6
822 92 Alfta

tfn: 0271-577 77

e-post tourism@ovanaker.se

Under 4 veckor i juni och juli besökte äventyrarna Indiana, Forrest, Bird och Loo Ovanåkers kommun.

Under dessa sidor kan du följa deras äventyr hos oss och förhoppningsvis få tips på vad du själv kan göra. Texter och bilder är deras egna och alla upplevelser är sett ur deras perspektiv. Ovanåkers kommun ansvarar inte för texternas innehåll.