Mineraljakt

Dag 30

Solstrålarna lösåter över campingen och det såg ut att bli en strålande dag.

Lite efter 10:30 träffar vi Berthold vid OKQ8 - en man med trimmat silverskägg, keps på och en äldre militärjacka över axlarna. Han ger oss direkt en introduktion till hans passion och berättar historier om guldgrävning i Amerika, stora kristaller och bekanta till honom som hittat sin rikedom i bäckar och hål här runt i trakterna. Vi drogs med av fascination som fortsatte i bilen hela vägen, över små grusvägar, en sväng höger, en vänster, tills vi kom fram till det gömda stället ute i skogen. Därifrån traskade vi, hela ligan på led, in genom skogen tills vi kom fram till en liten uppgrävd kulle.

 

Här delades små spadar, påsar och vaskningspannor ut av Berthold som fortsatte berätta historier från hans 30 åriga mineralkarriär och hans 77 åriga liv. Han berättar så fridfullt, spännande och intressant så att det nästan blir som en ljudbok vi lyssnade på medans vi började att gräva på varsitt ställe som vi tyckte såg lovande ut.

 

Idag var vi på kristalljakt, en jakt på bergskristallen - den ofta klara stenen som ska vara 6-kantig och helst ska ha en - eller två spetsar. Otroligt vackra mineraler som man knappt kan tro ligger och gömmer sig under markytan.

Det tog inte alls lång tid för oss alla att börja hitta och se hexagonerna ligga bland andra stenar och gömda under ett täcke av lera.

 

En kristall som Forrest hittade gömd under en rot berättar Berthold att han aldrig har sett där tidigare, under alla hans 30 år där på den platsen. Det var en glasklar kristall med andra partiklar i, som kristallen vuxit runt, och det gör den tydligen otroligt sällsynt.

 

Vi hittade raka fina kristaller, kluster med flera som hängde ihop och större, tvillingar, tripletter & lite mörkare exemplar.

Vilken upplevelse - vi kunde inte sluta! Finns det något som heter kristallfeber? För då har vi minsann fått den.

 

Att få gräva fritt i jorden som man sett ger stora som små kristaller runt om. När som helst kan man hitta ännu en till, kanske större, klarare eller mer sällsynt än de förra.

 

Själva skattjakten var underbar, men Berthold satte verkligen ett stort prick över i:et med hans härliga personlighet, hans berättelser, historier och stora intresse. Vi är mycket glada över att ha fått träffa honom och kommer nog snart att göra det igen.

 

Om ni vill uppleva det vi fått uppleva idag, ring till Berthold och hans ‘’Bergöra Mineral Edsbyn’’ på tfn: 070 674 80 28.

En bra guide som snabbt blir ens vän. En utmärkt aktivitet för hela familjen, stora som små, kompisgäng eller fotbollsklubben där iallafall vi alla var lika fascinerade och peppade oavsett ålder och åkte hem påsarna fulla av fina och mindre fina kristaller och med ett minne för alltid.

Edsbyn & Alfta Turistbyrå
Hälsingegård Ol-Anders
Besökscenter
Runemovägen 6
822 92 Alfta

tfn: 0271-577 77

e-post tourism@ovanaker.se

Under 4 veckor i juni och juli besökte äventyrarna Indiana, Forrest, Bird och Loo Ovanåkers kommun.

Under dessa sidor kan du följa deras äventyr hos oss och förhoppningsvis få tips på vad du själv kan göra. Texter och bilder är deras egna och alla upplevelser är sett ur deras perspektiv. Ovanåkers kommun ansvarar inte för texternas innehåll.