Långrösten

Dag 28

Kl. 07:00 ringer klockan men vi sover redan lätt för att vi knappt kan vänta på denna härliga dag som komma skall. Vi får ett sms att det blåser ordentligt och att varma kläder är ett måste.

 

Vi satte oss i bilen efter en snabb kaffe på campingen för att möta upp Benny Backeby, kommunens storfiskare, vid Röstabo badplats. Han var redan på plats, klädd för blåsten med ett leende, en laddad båt och en laddad känsla. Nu kör vi!

 

Vi puttrade bort mot det första hemliga lyckokammen som Benny markerat ut på kartan och kastade i våra drag. Det högg något hugg på Forrest’s jigg och efter en inspektion ser vi att det är från gösens vampyrliknande tänder. Energin var på topp och varje kast kunde ju vara det kastet när man får upp något väldigt minnesvärt.. det är det som är så spännande med just fiske!

 

Efter några kast till får Forrest ett hugg - en abborre på över kilot som blir hans personbästa med detsamma. Benny drar också upp en rejäl abborre och spänningen stiger allt mer..

Efter att ha testat några olika platser, vissa i rejäl blåst och andra soligare lä, ropar Forrest plötsligt ‘’Fish On’’ och spöet böjs ner till ytan - det blev ett nytt personbästa för Forrest, igen - en abborre på inte mindre än 1,6 kg och 49,5 cm - ett monster som nästan såg overklig ut i den storleken!

 

När magarna började att kurra lite smått parkerade vi båten vid en udde och blev bjudna på en gulaschsoppa med Benny twist.

 

Vår guide för dagen, Benny, är en härlig, öppen kille man lätt och gärna umgås med. Kunnig om fiskarnas beteende och hantverket bakom dragen man kastar i.

Han guidar fisketurister på kommunens olika vatten och berättar med glädje, spänning och intresse om hur de olika fiskarterna ofta befinner och beter sig och om alla hans äventyr inom och utanför fiskevärlden. Vi kan verkligen rekommendera en guidning av honom, för oss blev det en dag vi väldigt länge framöver kommer att ha varma minnen från.

 

Tiden verkligen flög förbi och vi hade lätt kunnat stanna kvar där i båten hela dagen - men andra äventyr väntade!

Edsbyn & Alfta Turistbyrå
Hälsingegård Ol-Anders
Besökscenter
Runemovägen 6
822 92 Alfta

tfn: 0271-577 77

e-post tourism@ovanaker.se

Under 4 veckor i juni och juli besökte äventyrarna Indiana, Forrest, Bird och Loo Ovanåkers kommun.

Under dessa sidor kan du följa deras äventyr hos oss och förhoppningsvis få tips på vad du själv kan göra. Texter och bilder är deras egna och alla upplevelser är sett ur deras perspektiv. Ovanåkers kommun ansvarar inte för texternas innehåll.