Grytaberg

Dag 10

Ibland måste man ta en för laget - och det var vad vi gjorde idag.

Vi har inga bra erfarenheter av eko-parker, men ville ändå se om den här i kommunen - ‘’Grytaberg’’ - var annorlunda, men så var verkligen inte fallet.

 

Kort sagt så är enligt oss det som har mest värde, är mest underhållande och utbildande, skylten som leder en in till parken.

 

Vi har utforskat majoriteten av dess vägar idag, och de ledde alltid till kalhygge efter kalhygge, många dussin jakttorn och ibland en och annan skylt som visade en in till något som inte var något vidare sevärt.

 

Det känns som att Sveaskog genom att investera 5 spänn och en död mus (så att säga), vill visa hur duktiga de är och gottförklara all sin skövling runt om, men till vår och jag tror många fleras, besvikelse.

 

Det här är inte en plats som sätter ‘’skogens betydelse för friluftslivets och människans välbefinnande i centrum’’ som de själva säger, utan ändå som mål att kunna skövla så mycket skog som möjligt under täckmanteln - ‘’ekopark’’.

 

Efter att vi skrivit inlägget såhär långt upptäckte vi att det är en pågående debatt som sker i landet om hur lite det satsas i ekoparker och att det fortfarande mest handlar om skogsbolags vinning, istället för vad de påstår - människans välmående. Det finns många uträkningar som gjorts som visar på att alla skulle vinna mer på ekoturismen, om folk faktiskt vill besöka parken för att det finns saker att göra, att det finns en framtid och en lockande känsla, än att göra såhär. Plus att det skulle skapa fler roliga jobb på landsbygden (tänk dig en glasskiosk i slutet av vandringsleden, kanot- och fiskeguidning, safari, bushcraft-kurser, anlägga mountainbike-leder, vara campingvärd eller badvakt och så vidare…) vilket ger unga en anledning att stanna kvar på orten, eller till och med utsocknes att bli sugna på livet i småstäderna.


Vi gav det en chans, utan att bli imponerade - det är bara så synd när man tänker på vad pengarna och bidragen hade kunnat gå till, ungdomars välmående, småföretagen, utveckling av turismen etc..

Det är synd, för vi tror att hela Ovanåkers kommun hade kunnat ha nytta av och blomstra om de gjort ekoparken till vad en ekopark egentligen bör vara.

Edsbyn & Alfta Turistbyrå
Hälsingegård Ol-Anders
Besökscenter
Runemovägen 6
822 92 Alfta

tfn: 0271-577 77

e-post tourism@ovanaker.se

Under 4 veckor i juni och juli besökte äventyrarna Indiana, Forrest, Bird och Loo Ovanåkers kommun.

Under dessa sidor kan du följa deras äventyr hos oss och förhoppningsvis få tips på vad du själv kan göra. Texter och bilder är deras egna och alla upplevelser är sett ur deras perspektiv. Ovanåkers kommun ansvarar inte för texternas innehåll.