Finnskogsmuseet

Dag 25

Denna dag besökte vi det som vi tror har nämnts flest gånger av er följare och lokalbor att vi borde besöka - nämligen Finnskogsmuseet!

 

Maths välkomnade oss in och berättade mer än gärna om Finnarnas flyttning till bl.a Sverige i mitten på 1600-talet. Deras utsökta, hållbara och praktiska hantverk kan man följa som en naturlig röd tråd genom museet och skyltas på ett nära och personligt sätt.

 

Vi blev sugna på att testa oss på näverflätning när vi fick se skorna och väskorna de flätat och började bläddra i how-to böckerna han samlat i biblioteket på övervåningen.

 

Bilder hänger längsmed väggarna om legender och deras sysselsättningar - och vi blev fängslade när Maths berättade om deras kultur, skogsreligioner och vardag - de levde så nära naturen!

 

Finnfolket var så duktiga på det att de kunde få flätningen vattentät. Det fanns även en helstocks kanot som tros vara det äldsta föremålet i museet men som man inte lyckats datera med prover ännu.

 

En lyckad visit och Maths kunskap och gästvänlighet gjorde det till en oförglömlig upplevelse!

Edsbyn & Alfta Turistbyrå
Hälsingegård Ol-Anders
Besökscenter
Runemovägen 6
822 92 Alfta

tfn: 0271-577 77

e-post tourism@ovanaker.se

Under 4 veckor i juni och juli besökte äventyrarna Indiana, Forrest, Bird och Loo Ovanåkers kommun.

Under dessa sidor kan du följa deras äventyr hos oss och förhoppningsvis få tips på vad du själv kan göra. Texter och bilder är deras egna och alla upplevelser är sett ur deras perspektiv. Ovanåkers kommun ansvarar inte för texternas innehåll.