Alfta Camping

Dag 1

Vart i hela friden har vi hamnat?

Vi började vår resa genom landet för att upptäcka och utforska mindre turistiska ställen där vi skulle vilja starta ett projekt och/eller bosätta oss. Via grusvägar och övervuxna trafikskyltar kom vi till den lilla byn Alfta i Ovanåkers kommun.

Vi hade aldrig hört talas om den, och fanns inte på kartan som vi hade.

Nu undrar ni kanske hur vi kom hit överhuvudtaget? Jo, vi hittade nämligen en plats mitt ute i skogen som är till salu, en utopi där vi helt och hållet såg framför oss hur vi kunde skapa en by för Millennials - av Millennials - där man tillsammans med likasinnade kan leva fritt, billigt, skapa och starta verksamheter som varje individ brinner för.

Vi bokade ett möte med kommunen där paradiset, jo självaste Jössebo Vildmarkscamp, finns, för att prata om möjligheterna för bidrag och finansiering. Idén var positivt mottagen men bidrag och investering fanns det ont om. Men spontant och snabbt gick samtalet vidare om andra möjligheter och vi ingick egentligen direkt ett samarbete med Ovanåkers kommun för att visa smultronställena, guldkornen och egentligen allt som går att göra här - ur ett turist- och ungdomsperspektiv. Så hamnade vi här!

Men det blir inte lätt.. När vi åkte till Alfta Camping som kommer att husera oss för den kommande tiden möttes vi av stora, stela, gråa byggnader. Lite av en industriområdeskänsla. Ett stort fält sträcker ut sig framför en när man kommer mellan byggnaderna, med en husvagn på, och platsen, campingen verkar vara mer utav en rastplats för lokalbefolkningens hundar än en blomstrande camping. ‘’Vad har vi gett oss in på egentligen?’’ - var de första tankarna som slog oss. Vad finns det att göra? Vart börjar man? Hur kan vi få fler att vilja besöka denna kommun? Är det ett mission impossible?

Vi träffade Maria & Helen där, de två som driver Alfta Camping genom kommunens regi. Vi satte oss i solen och pratade om Ovanåker, potentialerna, det som saknas, framtiden och vad som finns att göra här i dagsläget.

Efter ett härligt samtal berättade tjejerna att det precis bredvid campingen finns en badplats vid ett litet vattenfall - det första lilla guldkornet. Vi ville ta ett dopp, men badkrukor som vi är skyller vi just nu på att vi inte har några badbrallor, och att solen gått i moln.. ;)

Nu sitter vi här i stugan på campingen som faktiskt redan börjat kännas lite som hemma, och redigerar lite bilder och funderar på vart den kommande tiden kommer att leda oss. Detta är verkligen ett äventyr utan dess like - och vi kliver helhjärtat in i detta super-random nya projekt.

Så om du vill ha kul, och vill uppleva ett äventyr - kom till Alfta Camping i Ovanåker!

vy från stugan
receptionen
Indiana i stugan

Edsbyn & Alfta Turistbyrå
Hälsingegård Ol-Anders
Besökscenter
Runemovägen 6
822 92 Alfta

tfn: 0271-577 77

e-post tourism@ovanaker.se

Under 4 veckor i juni och juli besökte äventyrarna Indiana, Forrest, Bird och Loo Ovanåkers kommun.

Under dessa sidor kan du följa deras äventyr hos oss och förhoppningsvis få tips på vad du själv kan göra. Texter och bilder är deras egna och alla upplevelser är sett ur deras perspektiv. Ovanåkers kommun ansvarar inte för texternas innehåll.