Vandringsleder - Ovanåker

Ovanåkers kommun erbjuder en fantastisk natur med många möjligheter för motion och rekreation.

Markerade stigar i Ovanåkers kommun:

Ovanåkers stigcyklister har kartlagt stigar i Alfta, Edsbyn, Runemo, Skålsjögården och Svabensverk i Ovanåkers kommun
Stigarna och lederna går att använda till cykling, löpning, vandring och vissa av dem för längdskidåkning vintertid. Kartorna finns på sidan: ovanakersstigcyklister.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du komma i kontakt med Ovanåkers stigcyklister finns de på facebook.

Arbetet har skett i samarbete med dessa föreningar:

Edsbyns SK-MTBlänk till annan webbplats
Flottarledenlänk till annan webbplats
Finnskogsriketlänk till annan webbplats
Skålsjögårdenlänk till annan webbplats

Pilgrimsleden Björnås-Älvkarhed

Leden med anor från 1100-talet. Då började vandringen från bl.a Tyskland och Spanien via Västerås och våra trakter till Trondheim för att besöka Nidarosdomen. Det berättas att den heliga Birgitta vandrande efter pilgrimsleden på 1300-talet.
Leden söder om Alfta är uppmärkt och lätt att följa, den går mellan Svabensverk till Älvkarhed och sträckan är totalt 4 mil.
Det är en lätt vandring, mest i tät skogsterräng med öppna gläntor, tjärnar och myrar. Du går på bergen intill sjön Mållången och har milsvid utsikt. Det finns en chans att du få se vilt som älg, björn och kungsörn så tag gärna med en kikare.
Ledens södra del passerar:
Björnås – Gårdviksbo – Svabensverk – S Flät – Långtjärnsberg – Nybo – Skålsjöbo – Tulpans – Munka – Skålsjögården – Ramfors – Myggberget – Kyrketakssten – Gammel-Edsbo – Älvkarhed.

Leder intill Skålsjögården - Finnskogsriket

En vandringsled med stäckorna 7,5, 10, 15, 22 och 30 km. Leden startar vid Skålsjögården vid Rv 50 söder om Alfta.
Familjespåret, 5 km
Fäbodslingan, 11 km
Ramfors – Hibovallen – Brattskure Eggaspåret
7, 5 , 10 , 15 , 22 eller 30 km på rullstensås förbi Häsbosjön.

Bergsslingan

6 , 8 , 13 och 18 km
Skålsjöboåsen – Nybo – Skålsjöberget – Tulpans.

Vikebergsleden med lämplig start i Nordanå, Alfta.

Tre leder korsar kommunen genom Finnskogsleden och Galvsjöleden samt Sverigeleden som följer Rv50 från Svabensverk via Runemo till Österomsjön och vidare till Bollnäs.

Vandra - cykla i Svabensverk

På 1920-talet anlades cykelstigar i Svabensverk för skogsbrukets behov. År 2012 restaurerades stigarna för att kunna användas som leder för vandring och mountainbike. Leden är idag skyltad cykelstigarna och är 17 km, 13 km följer de gamla cykelstigarna i skogen och 4 km skogsbilsvägar. Följ de gula och röda färgmarkeringarna, efter leden finns flera intressanta kulturmiljöer b la fäboden Gäddviksbo och gårdsplatsen Trögabäcken.

Ekoparken Grytaberg

Ett smultronställen i skogslandskapet tre mil norr om Edsbyn. Området är 2 700 hektar. Här finns lugnet med tystnaden och stjärnmörker. Aktiviteter: Vandring, bärplockning, fiske och naturfoto. Typiska arter: Tjäder, björn och svavelgul höfjäril. Missa inte: Vattenfallen i Stugsjöströmmen, gården Grytbo med utsikt över sjön Gryten och vandringen längs Grytbergets sydsluttning i blåsippstider. Skyltat från väg 678. Läs mer på: www.sveaskog.se

Naturstigen finns i Voxnabruk

15 km väster om Edsbyn. Den är 3 km och i lätt terräng och går på den natursköna åsen Galtryggen. Information om naturstigen i Voxnabruk.


Markerade stigar i Ovanåkers kommun:

Ovanåkers stigcyklister har markerat ut stigar i kommunen i Alfta, Edsbyn, Runemo, Skålsjögården och Svabensverk se mer info på webben: ovanakersstigcyklister.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Stigarna är inte enbart för cykling, de går även bra att använda till löpning, vandring och skidåkning vintertid. ovanakersstigcyklister.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stugor och vindskydd

Stugorna står i anslutning till leder och/eller vattendrag och har eldstad och utedass. Ved brukar finnas i stapel intill. Kom ihåg att det är förbjudet att göra åverkan på levande skog och att du måste elda med försiktighet.

I anslutning till en del vindskydd finns brygga och i vissa fall möjlighet att hyra båt. Båthyra betalas på samma ställe som du löser fiskekort.


Naturvårdsverket har tagit fram information om allemansrätten på flera olika språk som du kan ladda ner eller beställa från deras webbplatslänk till annan webbplats.

Informationsmaterial på svenskalänk till annan webbplats

Informationsmaterial på andra språklänk till annan webbplats