Vandringsleder - Ovanåker

Ovanåkers kommun erbjuder en fantastisk natur med många möjligheter för motion och rekreation.

Markerade stigar i Ovanåkers kommun:

Ovanåkers stigcyklister har kartlagt stigar i Alfta, Edsbyn, Runemo, Skålsjögården och Svabensverk i Ovanåkers kommun
Stigarna och lederna går att använda till cykling, löpning, vandring och vissa av dem för längdskidåkning vintertid. Kartorna finns på sidan: ovanakersstigcyklister.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du komma i kontakt med Ovanåkers stigcyklister finns de på facebook.

Arbetet har skett i samarbete med dessa föreningar:

Edsbyns SK-MTBlänk till annan webbplats
Flottarledenlänk till annan webbplats
Finnskogsriketlänk till annan webbplats
Skålsjögårdenlänk till annan webbplats

Flottarleden - Runemo - Söräng

Vandringsled längs Voxnan mellan Söräng och Runemo. Leden som passar hela familjen, är 7 km lång med fina utsiktsplatser och med möjlighet att grilla och fiska. Badbryggor finns efter leden. Möjlighet att övernatta finns i Flottarkojan.
Flottarkojan kan även bokas för fest/övernattning. I närheten av Flottarkojan finns en vildmarksbastu för bokning. tfn: 070 372 91 55.

Skålsjögården - Eggaspåret

Eggaspåret, som utgår från Skålsjögården på Alfta Finnskog är en vandringsled som kan delas upp i flera olika sträckor, 7,5 km, 10 km, 15 km, 22 km och 30 km. Här tar du dig genom Häsbodalen som blivit riks- klassad för sitt unika landskap.

Eggaspåret har fått sitt namn från Egga, som är en kniveggsformad rullstensås längs leden. Den 5,5 km långa ledsträckningen uppe på åsens krön är omvittnad som det finaste vandringsstråket i Ovanåkers kommun. Längs leden finns bevarade kulturbyggnader i form av en komplett torkbastu, en myrslåtterlada, ett före detta skogsstall samt två vindskydd. Leden passerar vallvaktargården Häsbo och Häsbosjön där du kan fiska bland annat röding och leden följer även delvis Häsboån

Vikebergsleden, start i Nordanå, Alfta.

Information: Nordanå Motionsallians.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vandra - cykla i Svabensverk

På 1920-talet anlades cykelstigar i Svabensverk för skogsbrukets behov. År 2012 restaurerades stigarna för att kunna användas som leder för vandring och mountainbike. Leden är idag skyltad cykelstigarna och är 17 km, 13 km följer de gamla cykelstigarna i skogen och 4 km skogsbilsvägar. Följ de gula och röda färgmarkeringarna, efter leden finns flera intressanta kulturmiljöer b la fäboden Gäddviksbo och gårdsplatsen Trögabäcken.

Ekoparken Grytaberg

Ett smultronställen i skogslandskapet tre mil norr om Edsbyn. Området är 2 700 hektar. Här finns lugnet med tystnaden och stjärnmörker. Aktiviteter: Vandring, bärplockning, fiske och naturfoto. Typiska arter: Tjäder, björn och svavelgul höfjäril. Missa inte: Vattenfallen i Stugsjöströmmen, gården Grytbo med utsikt över sjön Gryten och vandringen längs Grytbergets sydsluttning i blåsippstider. Skyltat från väg 678. Läs mer på: www.sveaskog.se

Naturstigen finns i Voxnabruk

15 km väster om Edsbyn. Den är 3 km och i lätt terräng och går på den natursköna åsen Galtryggen. Information om naturstigen i Voxnabruk.

Markerade stigar i Ovanåkers kommun:

Ovanåkers stigcyklister har markerat ut stigar i kommunen i Alfta, Edsbyn, Runemo, Skålsjögården och Svabensverk se mer info på webben: ovanakersstigcyklister.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Stigarna är inte enbart för cykling, de går även bra att använda till löpning, vandring och skidåkning vintertid. ovanakersstigcyklister.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stugor och vindskydd

Stugorna står i anslutning till leder och/eller vattendrag och har eldstad och utedass. Ved brukar finnas i stapel intill. Kom ihåg att det är förbjudet att göra åverkan på levande skog och att du måste elda med försiktighet.

I anslutning till en del vindskydd finns brygga och i vissa fall möjlighet att hyra båt. Båthyra betalas på samma ställe som du löser fiskekort.


Naturvårdsverket har tagit fram information om allemansrätten på flera olika språk som du kan ladda ner eller beställa från deras webbplatslänk till annan webbplats.

Informationsmaterial på svenskalänk till annan webbplats

Informationsmaterial på andra språklänk till annan webbplats