Vandringsleder - Ovanåker

Ovanåkers kommun erbjuder rikligt med möjligheter för motion och rekreation.

Pilgrimsleden

Leden med anor från 1100-talet. Då började vandringen från bl.a Tyskland och Spanien via Västerås och våra trakter till Trondheim för att besöka Nidarosdomen. Det berättas att den heliga Birgitta vandrande efter pilgrimsleden på 1300-talet.
Leden söder om Alfta är uppmärkt och lätt att följa, den går mellan Svabensverk till Älvkarhed och sträckan är totalt 4 mil.
Det är en lätt vandring, mest i tät skogsterräng med öppna gläntor, tjärnar och myrar. Du går på bergen intill sjön Mållången och har milsvid utsikt. Det finns en chans att du få se vilt som älg, björn och kungsörn så tag gärna med en kikare.

Ledens södra del passerar:
Björnås – Gårdviksbo – Svabensverk – S Flät – Långtjärnsberg – Nybo – Skålsjöbo – Tulpans – Munka – Skålsjögården – Ramfors – Myggberget – Kyrketakssten – Gammel-Edsbo – Älvkarhed.

Leder intill Skålsjögården - Finnskogsriket

En vandringsled med stäckorna 7,5, 10, 15, 22 och 30 km. Leden startar vid Skålsjögården vid Rv 50 söder om Alfta.
Familjespåret, 5 km
Fäbodslingan, 11 km
Ramfors – Hibovallen – Brattskure Eggaspåret
7, 5 , 10 , 15 , 22 eller 30 km på rullstensås förbi Häsbosjön.

Bergsslingan

6 , 8 , 13 och 18 km
Skålsjöboåsen – Nybo – Skålsjöberget – Tulpans.

Vikebergsleden med lämplig start i Nordanå, Alfta.

Tre leder korsar kommunen genom Finnskogsleden och Galvsjöleden samt Sverigeleden som följer Rv50 från Svabensverk via Runemo till Österomsjön och vidare till Bollnäs.

Vandra - cykla i Svabensverk

På 1920-talet anlades cykelstigar i Svabensverk för skogsbrukets behov. År 2012 restaurerades stigarna för att kunna användas som leder för vandring och mountainbike. Leden är idag skyltad cykelstigarna och är 17 km, 13 km följer de gamla cykelstigarna i skogen och 4 km skogsbilsvägar. Följ de gula och röda färgmarkeringarna, efter leden finns flera intressanta kulturmiljöer b la fäboden Gäddviksbo och gårdsplatsen Trögabäcken.

Ekoparken Grytaberg

Ett smultronställen i skogslandskapet tre mil norr om Edsbyn. Området är 2 700 hektar. Här finns lugnet med tystnaden och stjärnmörker. Aktiviteter: Vandring, bärplockning, fiske och naturfoto. Typiska arter: Tjäder, björn och svavelgul höfjäril. Missa inte: Vattenfallen i Stugsjöströmmen, gården Grytbo med utsikt över sjön Gryten och vandringen längs Grytbergets sydsluttning i blåsippstider. Skyltat från väg 678. Läs mer på: www.sveaskog.se

Naturstigen finns i Voxnabruk

15 km väster om Edsbyn. Den är 3 km och i lätt terräng och går på den natursköna åsen Galtryggen. Information om naturstigen i Voxnabruk.

Stugor och vindskydd

Stugorna står i anslutning till leder och/eller vattendrag och har eldstad och utedass. Ved brukar finnas i stapel intill. Kom ihåg att det är förbjudet att göra åverkan på levande skog och att du måste elda med försiktighet.

I anslutning till en del vindskydd finns brygga och i vissa fall möjlighet att hyra båt. Båthyra betalas på samma ställe som du löser fiskekort.


För bokning av guidad tur:
+46 070 566 01 68, Maths Östberg

www.finnskogsriket.comlänk till annan webbplats
www.skraddrabo.selänk till annan webbplats
www.ovanaker.selänk till annan webbplats
www.svabensverk.se
länk till annan webbplats
www.sveaskog.selänk till annan webbplats

Naturvårdsverket har tagit fram information om allemansrätten på flera olika språk som du kan ladda ner eller beställa från deras webbplatslänk till annan webbplats.

Informationsmaterial på svenskalänk till annan webbplats

Informationsmaterial på andra språklänk till annan webbplats