Emigrantmuseum

Museet som berättar om bygdens utvandrarhistoria finns på Hälsingegård Ol-Anders, Alfta

Följ Brita Olsdotter och Erikjansarna på deras strapatsrika resa från Alfta till Bishop Hill, Amerika i mitten av 1800-talet.

Här skildras bygdens utvandrarhistoria och livet för de första pionjärerna. Emigrationen startade från Alfta i mitten av 1800-talet och i USA bildades kolonin Bishop Hill, platsen förklarades som nationellt historiskt minnesmärke 1984.

I direkt anslutning till museet ligger vår avdelning för släktforskning med referensbibliotek, databaser och forskarplats.

Gården Ol-Anders är även ett Besökscentrum som ger en bra introduktion till Världsarvet Hälsingegårdar med broschyrer, bilder och film. Gården som är trebyggd har brokvistar i empirestil och vackra interiörmålningar i klara välbevarade färger med underfundiga texter från 1848.

Här finns turistbyrå med information om bygdens sevärdheter och evenemang.
Igården med Barnens världsarv står den egna kreativiteten i centrum. Ett nybyggt museum, ÖSA med nostalgi, berättar historien om hur en liten bysmedja blev en ledande industri. Kaffe med dopp serveras i café Agnes.
Välkommen!

STÄNGT FÖR SÄSONGEN
På grund av ökade restriktioner och för att undvika spridning av covid -19 stänger vi verksamheterna på Hälsingegård Ol-Anders för säsongen och öppnar igen när det blir ljusare tider

Runemovägen 6
822 92 Alfta

+46 0271 200 22

tourism@ovanaker.se

www.ovanaker.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster