Stora Hälsingegårdars väg

Kultur- och turistvägen med den brunvita blomman. Vägen går mellan Alfta och Edsbyn och är 28 km.

Stora Hälsingegårdars Väg slingrar sig genom byar och områden med de största hälsingegårdarna, de ståtligaste förstukvistarna och interiörer med överdådigt måleri. Här finns gårdar som ingår i Sveriges 15:e Världsarv - Hälsingegårdar.

Vägen leder genom ett tusenårigt kulturlandskap. Det sträcker sig från Voxnans stränder till de stora skogarna i norr där gårdarnas fäbodar ligger.
Vattendragen, som rinner från de höglänta skogsområdena genom byarna ner mot älven, bär spår av den bondeindustri med linskäktar, kvarnar och sågar, som lade grunden till hälsingegårdarnas välstånd.

Gården Ol-Anders ligger i Östra Kyrkbyn i Alfta vid riksväg 50 och är porten till Stora Hälsingegårdars Väg. Den 28 kilometer långa vägen leder sedan förbi gården Löka i byn Gundbo, vidare genom byarna Näsbyn, Långhed, Vängsbo, Knåda, Roteberg, Ullungsfors och avslutas vid gården Mårtes i Edsbyn.

Ni kan även lyssna till skivan som berättar historien om gårdarna. Den finns till försäljning på flera platser i kommunen t ex vid turistbyrån i Alfta och går även att beställa via webbplatsen.

För mer information kring vägen kontakta Edsbyn & Alfta Turistbyrå eller besök webbplatsen.

Edsbyn & Alfta Turistbyrå
tfn: 0271-57 777
e-post: tourism@ovanaker.se

www.storahalsingegardarsvag.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster